060514 04 BOUTARIS PAROUSIASI THESEON

Θα ήθελα να αρχίσω ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι το περίγραμμα μόνο του προγράμματός μας. Πρόθεσή μας είναι, αν κερδίσουμε τις εκλογές, να καλέσουμε αμέσως μετά όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις και να συμφωνήσουμε για την εφαρμογή και υποστήριξη κοινών δράσεων και έργων. Βλέπω με χαρά μου ότι υπάρχουν κάποια κοινά σημεία στις προτάσεις των υποψηφίων και με καλή διάθεση πιστεύω ότι μπορούμε να τα βρούμε και στην υλοποίησή τους. Το πρόγραμμα σκοπεύουμε να το διανείμουμε στις κοινότητες και στους συμπολίτες μας για παρατηρήσεις, προσθήκες, κλπ. Πρέπει βέβαια να οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου για να μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2015.

Η πρώτη μας θητεία ήταν ‘κολοβή’. Παρόλα αυτά προλάβαμε να υλοποιήσουμε αρκετές από τα σχέδια που καταγράψαμε στο προηγούμενο πρόγραμμά μας. Μπορείτε να το διαπιστώσετε στον τριετή απολογισμό μας που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Μπορείτε, επίσης, να δείτε ότι δρομολογήσαμε πολλά άλλα πράγματα που ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε στην επόμενη θητεία αν μας ξαναεμπιστευθεί η πόλη. Η εμπειρία που ήδη αποκομίσαμε, αλλά και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την κορύφωση της τελευταίας τριετίας, κάνουν την κατάρτιση του παρόντος προγράμματος πιο πραγματιστική. Είναι χωρισμένο σε επτά βασικούς τομείς και προτείνει ρεαλιστικές δράσεις, γιατί τώρα πια δεν έχουμε μόνο φιλοδοξίες αλλά και γνώση. Ξέρουμε που να απευθυνθούμε για χρηματοδότηση και συνέργειες, ξέρουμε που και ποιους πρέπει να πιέσουμε για να προχωρήσει η πόλη και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η εμπειρία είναι, τελικά, σημαντική προϋπόθεση επιτυχούς διακυβέρνησης και άρα μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων του δημοτικού έργου. Ειδικά το σκέλος του που έχει αναπτυξιακή πτυχή είναι σημαντικό να υλοποιηθεί από ανθρώπους με σχετική προϋπηρεσία και διαπιστωμένα εχέγγυα αποτελεσματικότητας. Δεν αξίζει αυτή η πόλη να γίνει ακόμη μια φορά έρμαιο κομματοκρατίας ή ιδεοληψιών. Οι Θεσσαλονικείς, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους άδικα μαστίζονται από την κρίση, χρειάζονται στήριξη και ευκαιρίες προκοπής, όχι πειραματισμούς.

Δεν θα κάνω εδώ αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός μας. Έχετε μπροστά σας τα βασικά του σημεία αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις για τις μελλοντικές μας δράσεις. Θα ήθελα να τονίσω, όμως, τους βασικούς άξονες πολιτικής στρατηγικής στους οποίους κινείται το πρόγραμμά μας και να τονίσω το σκεπτικό πίσω από την έμφαση που τους αποδίδουμε. Αυτοί οι άξονες είναι:

1. Χρηστή και συμμαζεμένη Οικονομική Διαχείριση. Αυτή θα εξακολουθήσει να έχει προφανή οφέλη για τον δημότη, όπως η συνεχιζόμενη μείωση των δημοτικών τελών. Δεν πιστεύουμε ότι χωρίς υγιή δημοσιονομική προσέγγιση μπορεί να ασκηθεί αξιόπιστη και μακροπρόθεσμα χρήσιμη πολιτική. Το αποδεικνύει και η πρότερη κατάσταση στο Δήμο αλλά και η ίδια η πορεία της χώρας

2. Αναπτυξιακές Προοπτικές μέσω της ολοκλήρωσης της πορείας εξωστρέφειας που δρομολογήσαμε και αποφέρει ήδη καρπούς. Εμφανιστήκαμε στον τουριστικό χάρτη και αυτό ανοίγει νέες οικονομικές δυνατότητες για την πόλη. Εξάλλου, σεβόμενοι την ιστορία του τόπου, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η πόλη αυτή πρόκοψε όταν ξανοίχθηκε στη γειτονιά της και ήταν φιλική και δεκτική στη διαφορετικότητα. Το μάθημα αυτό ιστορίας το έχει μάθει καλά η παράταξή μας που κάνει την ανεκτικότητα μέρος του μανιφέστου της. Την εξωστρέφεια την εννοούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Επιδιώκουμε να μάθουμε από πόλεις και δομές καλύτερα οργανωμένες από εμάς. Εκμεταλλευόμαστε στην πράξη, και θα το κάνουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον, και τις αδελφοποιήσεις του Δήμου (Κολωνία, Τελ Αβίβ, Αγία Πετρούπολη, κ.α.) αλλά και τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Η οικονομική ανάπτυξη της πόλης θα προέλθει  και από την πρωτοφανή για την Θεσσαλονίκη έγκριση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Έχουμε πάρει και θα εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας για την απασχόληση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Στο βαθμό που μας αναλογεί, συμβάλλουμε στην προσέλκυση επενδύσεων και ανοίγουμε πόρτες ανάπτυξης. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης με χρήματα από το ΕΣΠΑ με στόχο την προώθηση των παραπάνω στόχων.

3. Κοινωνική Συνοχή: εκτός από την «ενεργητική» κοινωνική πολιτική που βοηθάει το επιχειρείν με ανταγωνιστικές προοπτικές, θα επικεντρωθούμε στην δημιουργική κοινωνική οικονομία και στην επέκταση των κοινωνικών δομών που ήδη στήσαμε. Παρά την κρίση διπλασιάσαμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό μας και θα συνεχίσουμε να τον αυξάνουμε. Αυτό είναι προγραμματική δέσμευση και ιδεολογική προτεραιότητα για μας. Δίνουμε κι εδώ έμφαση στην περίθαλψη των πιο αδύναμων. Μόνιμες δομές για αστέγους, μετανάστες, πρόσφυγες, τοξικοεξαρτημένους, κακοποιημένες γυναίκες. Αυτούς τους οποίους θέλουμε να συνδράμουμε σε μια δύσκολη εποχή είναι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη από βοήθεια. Μακριά από εμάς απόψεις που κοιτούν μόνο την ατομική ευθύνη και αγνοούν τις κοινωνικές δυναμικές και εντάσεις.

4. Βιώσιμη Κινητικότητα, Κυκλοφοριακό, Ποιότητα Ζωής: Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο Ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και απελευθέρωσης και απόδοσης των δημόσιων χώρων στους πεζούς. Οι πεζοδρομήσεις, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και οι πράσινοι χώροι θα επεκταθούν σε όλη την πόλη. Είναι προφανές ότι μέχρι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και χώρων στάθμευσης, θα πρέπει να επιλέξουμε   μεταξύ της έμφασης στο Ι.Χ. και στη βιώσιμη κινητικότητα. Όπως καταλαβαίνετε εμείς είμαστε σαφώς υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας και έτσι θα πορευτούμε. Η φυσιογνωμία της παράταξης μας δίνει προτεραιότητα στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες, στον πεζό, στον ποδηλάτη, στους ελεύθερους χώρους και τα πάρκα. Δίνουμε προτεραιότητα στη επίλυση του κυκλοφοριακού -χωρίς να μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας- αλλά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για καλύτερη αστυνόμευση και πιο φθηνή και εύκολη στάθμευση.

5. Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Θα ολοκληρώσουμε τη διοικητική μεταρρύθμιση που ξεκινήσαμε με τα απαραίτητα βήματα στοχοθέτησης και στοιχειώδους αξιολόγησης των δομών του Δήμου. Χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τη δουλειά των υπαλλήλων, η παραπάνω διαδικασία θα οδηγήσει στην αυξημένη παραγωγικότητα τους και θα αναβαθμίσει το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι υπάρχουν για να διευκολύνουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών που πληρώνουν μέσω φορολόγησης τη λειτουργία του Δήμου. Με τον ίδιο στόχο για καλύτερες υπηρεσίες προς το δημότη, η χρήση των νέων τεχνολογιών θα είναι σαφώς πιο εκτεταμένη και στοχευμένη στη δεύτερη θητεία μας.

6. Μητροπολιτική Διοίκηση με ταυτόχρονη Αποκέντρωση και πραγματική Αυτονομία: Η μέχρι τώρα εμπειρία μας ήταν χρήσιμη για να καταλάβουμε και να διεκδικήσουμε περισσότερες διαδημοτικές συνεργασίες και μητροπολιτική αντιμετώπιση για πολλά θέματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού σε πολλά ζητήματα του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τα εργαλεία να τα αντιμετωπίσει. Δεν πρέπει ούτε να αφήνονται στην τύχη τους ούτε στις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που συχνά είναι δυστυχώς το ίδιο και το αυτό… Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αντίθετα από τις εξαγγελίες τους, έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς, πιστοί στις βασικές αρχές της ΕΕ και στην αρχή της επικουρικότητας -σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο διακυβέρνησης- διεκδικούμε πραγματική αυτονομία για τους Δήμους. Και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Οι δημότες με έχουν κατηγορήσει για διαχείριση καθημερινών ζητημάτων που οι ίδιοι, δικαίως, αγνοούν ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου. Ας δώσει τουλάχιστον η πολιτεία τη δυνατότητα να τα επιλύουμε εμείς οι δήμαρχοι και τότε ας μας κατηγορούν κιόλας οι συμπολίτες μας…  Ταυτόχρονα με την μητροπολιτική διοίκηση -και δεν είναι οξύμωρο- επιδιώκουμε και αποκέντρωση των δημοτικών δραστηριοτήτων. Εκεί όπου δεν προχωρήσαμε όσο θα έπρεπε μέχρι τώρα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Τα θέλουμε τα 5 + 1 μικρά Δημαρχεία. Είναι προτεραιότητά μας, λόγω της φυσιογνωμίας της παράταξης, η δημιουργία ισχυρών ανοιχτών κοινοτήτων όπου οι κάτοικοι θα συναποφασίζουν για τα καθημερινά θέματα του άμεσου περιβάλλοντος τους, της γειτονιάς του δηλαδή. Το ‘αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου’ ευελπιστούμε ότι θα γίνει πράξη μέσω της σωστότερης και πιο οργανωμένης ενθάρρυνσης της συμμετοχικότητας.

7. Καθαριότητα, Πολιτισμός και Συμμετοχή του Δημότη: Αφού καταφέραμε και λύσαμε πολλές από τις βασικές συνισταμένες του προβλήματος της καθαριότητας και ξεκινήσαμε την ανύπαρκτη μέχρι τότε ανακύκλωση, μας μένει να καλλωπίσουμε και να εξωραΐσουμε την πόλη. Η άμεση αναβάθμιση του στόλου οχημάτων και του εξοπλισμού καθαριότητας είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη. Ο αγώνας για καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών σε θέματα καθαριότητας θα είναι εντατικός και συνεχής. Δίνουμε και εδώ έμφαση στη συμμετοχικότητα. Είναι εγγενές και διαφοροποιό χαρακτηριστικό της παράταξής μας. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των δημοτών, μέσω λαϊκών συνελεύσεων που τώρα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς μπορεί να είναι αποδοτικές.  Ακόμη και σε θέματα πολιτισμού, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβουλία των δημοτών. Γι’αυτό και θα επιδιώξουμε την απόδοση ‘ηλεκτρονικού’ και δημόσιου χώρου σε τοπικές συλλογικότητες και δρώμενα. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την κοινωνία των πολιτών, όχι για να την ποδηγετούμε.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας υπενθυμίσω πως όσοι έχουν την υπομονή να αναζητήσουν το αναλυτικό πρόγραμμά μας, μπορούν εύκολα να το βρουν μια και από σήμερα θα δημοσιοποιηθεί.