1506640_788414091169135_7061351262074282530_n

«Καλωσήρθατε!
Ήδη πολλοί από εσάς έχετε ‘υποστεί’ αρκετές προεκλογικές εκδηλώσεις. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να σας κουράσω σήμερα με λεπτομερείς προτάσεις της παράταξής μας.
Πριν τριάμισι περίπου χρόνια σε μια αντίστοιχη εκδήλωση στο λιμάνι, ζητούσαμε την ψήφο σας για να δώσουμε ανάσα ζωής στην πόλη. Θα ήθελα σήμερα να δούμε μαζί αν άξιζε τον κόπο που τότε μας εμπιστευτήκατε. Και αν αξίζει τώρα τον κόπο να συνεχίσουμε το έργο που ήδη ξεκινήσαμε.
Είχαμε ζητήσει το 2010 την εμπιστοσύνη σας για να αλλάξουμε τρία κυρίως πράγματα. Την οικονομική φαυλότητα που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. Την απουσία μόνιμων κοινωνικών δομών υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Την άθλια κατάσταση στην καθαριότητα της πόλης. Δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, είναι γεγονός ότι αναλάβαμε τη διοίκηση της πόλης στην πιο δυσμενή οικονομικά συγκυρία. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας.
Η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου είναι τελείως διαφορετική από το μπάχαλο που παραλάβαμε. Η γρήγορη ανάταξη των υπηρεσιών και η θέλησή μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έφερε αποτελέσματα. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αλλά και διαφορετικοί άνθρωποι της πόλης θέλουν να δουλέψουν με το Δήμο λέει πολλά. Πιστοποιεί στην ουσία την πλήρη αντιστροφή της αφερεγγυότητας που κληρονομήσαμε. Από τα τεφτέρια και την αδιαφάνεια περάσαμε σε διαυγείς διαδικασίες και σε ηλεκτρονικές πληρωμές. Ποιο είναι το απτό αποτέλεσμα του νοικοκυρέματος; Όχι μόνο καλύτερη εξυπηρέτηση σε δημότες και επιχειρηματίες. Όχι μόνο συνολική αποπληρωμή συσσωρευμένων χρεών. Χαμηλότερα δημοτικά τέλη, πάνω από 20% στην τριετία. Μικρότερη επιβάρυνση, δηλαδή, στις τσέπες των δημοτών για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου. Στην ίδια λογική και με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε εφόσον μας εμπιστευθείτε ξανά. Όσο μπορούμε θα ανακουφίσουμε και άλλο τους δημότες από οικονομικά βάρη. Και φέτος και του χρόνου. Η συνέχιση της χρηστής διοίκησης θα ρίξει κι άλλα λεφτά στην πόλη μέσω της αποπληρωμής χρεών της προηγούμενης διοίκησης. Οι προηγούμενοι βλέπετε είχαν άλλες προτεραιότητες…
Η εξοικονόμηση πόρων μας διευκόλυνε και στη δεύτερη δέσμευσή μας. Κατευθύναμε περισσότερα χρήματα στην κοινωνική πολιτική. Σε μια εποχή που οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού υποφέρουν, μπορούμε και στήνουμε μόνιμες κοινωνικές δομές. Αυτή είναι και η διαφορά μας από παρατάξεις που βλέπουν την κοινωνική πολιτική ως ελεημοσύνη. Μπορούμε και υποστηρίζουμε αστέγους, τοξικομανείς, κακοποιημένες γυναίκες και άπορους. Μπορούμε και στηρίζουμε ηλικιωμένους και παιδιά. Στις οικογένειες που δεν έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, μειώνουμε τα τροφεία ανάλογα με την οικονομική δυσπραγία τους. Σε σύμπραξη με την κοινωνία των πολιτών και εξειδικευμένες ΜΚΟ στήσαμε ήδη πολλές κοινωνικές δομές. Τώρα ζητάμε την εμπιστοσύνη σας να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της επέκτασής τους. Χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες, στόχος μας είναι σε κάθε δημοτική κοινότητα να λειτουργήσουν κοινωνικά παντοπωλεία και κέντρα υποστήριξης (νομικής, ιατρικής, ψυχολογικής). Η προτεραιότητα που δίνουμε στα κοινωνικά προβλήματα ήταν βασική αρχή της παράταξης μας από την ίδρυσή της. Τη θεωρία και τις εξαγγελίες μας αποδείξαμε πως ξέρουμε να τις κάνουμε πράξη. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Η άλλη βασική δέσμευσή μας το 2010 αφορούσε στην καθαριότητα της πόλης που ήταν τότε σε άθλια κατάσταση. Παραδέχομαι πως δεν καταφέραμε να πιάσουμε τα χρονικά όρια που εμείς οι ίδιοι είχαμε θέσει για να καθαρίσουμε την πόλη. Προτού αναλάβουμε τη διοίκηση δεν μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε την οικτρή κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο τομέας καθαριότητας. Καταφέραμε, πάντως, παρά τις αντιξοότητες, παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων, να στήσουμε στα πόδια του ένα σύγχρονο και δημόσιο σύστημα καθαριότητας. Η εικόνα στην πόλη είναι πολύ καλύτερη – σίγουρα όχι η ιδανική. Τα ελάχιστα ‘ζωντανά’ απορριμματοφόρα που παραλάβαμε έγιναν, εδώ και καιρό, πάνω από πενήντα, όλα επισκευασμένα. Μέσα στο καλοκαίρι ο στόλος θα ανανεωθεί πλήρως. Η ανακύκλωση λειτουργεί εξαιρετικά και αποφέρει οικονομικό κέρδος στον δήμο και περιβαλλοντικό όφελος στην περιοχή. Και εδώ, δηλαδή, οι δεσμεύσεις μας τηρήθηκαν.
Μπορούμε, λοιπόν, σήμερα να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας λέμε πως τηρήσαμε τις κεντρικές μας εξαγγελίες. Μπορούμε να σας πούμε, επιπλέον, ότι δεν μείναμε μόνο σε αυτά αλλά αλλάξαμε την πόλη και σε άλλους βασικούς τομείς.
Δείξαμε σεβασμό στην ιστορία της πόλης. Διδαχτήκαμε από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και επιχειρήσαμε να την ξανακάνουμε εξωστρεφή. Δεν πιστεύουμε σε θεωρίες συνομωσίας τις οποίες καλλιεργούν ορισμένοι. Ανοίξαμε την πόλη στον περίγυρό της. Σκοπός μας να τη συμφιλιώσουμε και πάλι με το φυσικό της ρόλο. Να υποδέχεται, δηλαδή, και να καλωσορίζει επισκέπτες, σπουδαστές και επενδυτές από τις γύρω χώρες. Αιτία του ανοίγματος αυτού δεν ήταν μόνο η φυσιογνωμία της παράταξής μας που προκρίνει την ανεκτικότητα απέναντι στη μισαλλοδοξία, το θάρρος απέναντι στον φόβο. Ήταν και οι προοπτικές που ανοίγονται στους κατοίκους της πόλης από τη δυνατότητα μετατροπής της σε αξιόλογο τουριστικό προορισμό. Οι χιλιάδες επισκεπτών από χώρες οι κάτοικοι των οποίων ποτέ δεν επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη είναι δείγμα μόνο του τι μπορεί να επακολουθήσει. Θέσαμε τις βάσεις. Στην επόμενη πενταετή μας θητεία θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη διπλωματία των πόλεων που εγκαινιάσαμε. Προσελκύοντας επισκέπτες δημιουργήσαμε καινούργιες θέσεις εργασίας και δώσαμε δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί δεν πάσχουμε από εθνικιστική παράνοια. Μοναδικός μας στόχος είναι τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών μας.
Η ανοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν αφορά για μας μόνο τη συμπεριφορά μας προς τους ξένους. Αποδείξαμε ότι αφορά και τους κατοίκους αυτής της πόλης. Τους μετανάστες, τους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς, τους ομοφυλόφιλους. Κάθε είδους διαφορετικότητα που σέβεται τα όρια της ελευθερίας του άλλου δεν είναι στίγμα. Είναι δικαίωμα. Τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα εμείς δεν φοβόμαστε να τα ονοματίσουμε. Αντιθέτως, τα προασπίζουμε έμπρακτα.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας στον οποίο η αλλαγή νοοτροπίας φάνηκε είναι αυτός της δημιουργίας μιας ανθρώπινης πόλης. Μιας πόλης φιλόξενης για τους ανθρώπους, όχι για τα αυτοκίνητα. Παρότι μας πολέμησαν υπερκείμενες αρχές και αντιπολίτευση, πεζοδρομήσαμε ή μετατρέψαμε σε ήπιας κυκλοφορίας σαράντα περίπου δρόμους. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα της πόλης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στηρίζουμε και προωθούμε, η κατάσταση στο κυκλοφοριακό δεν θα είναι ιδανική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά πράγματα να κάνουμε και στα οποία στην πρώτη μας θητεία υστερήσαμε. Αναφέρω ενδεικτικά τους ποδηλατοδρόμους οι οποίοι στην επόμενη θητεία θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν καλύτερα. Έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία και θα υλοποιηθεί η θαλάσσια συγκοινωνία. Θα μπει, επίσης, σε τροχιά το τραμ. Παρά τις προσπάθειές μας, και τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου εκεί που δεν υπήρχε, η κατάσταση με την κατάληψη του δημόσιου χώρου και τα τραπεζοκαθίσματα είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού θα μας κάνει να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας στη χορήγηση αδειών. Θα εντείνουμε, επίσης, τις δράσεις μας για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης πόλης. Το σχέδιο μας για σύνδεση του Σέιχ Σου και των πράσινων ρεμάτων με τον ιστό της Θεσσαλονίκης είναι δεδομένο. Εκεί που χρειάζεται να επικεντρωθούμε το επόμενο διάστημα είναι οι απαραίτητες διαδημοτικές συνεργασίες και το ξεπέρασμα θεσμικών δυσκολιών σε θέματα που αφορούν ολόκληρη την πόλη. Τώρα έχουμε τη γνώση και άρα θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα εργαλεία για να προωθήσουμε δράσεις και έργα.
Κάναμε πολλά, θα κάνουμε, όμως, περισσότερα. Επειδή έχουμε πλέον τη γνώση έχουμε και πολλές φιλοδοξίες. Αλλά δεν είμαστε και κομπλεξικοί. Όταν με το καλό εκλεγεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, σκοπεύουμε να συστήσουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή. Σκοπός της η εφαρμογή κοινών προτάσεων από όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε πιστεύουμε ότι οι αντίπαλοί μας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι προτάσεις των συμμετεχόντων να είναι συγκεκριμένες, να έχουν κοστολογηθεί και να προτείνουν πηγές χρηματοδότησης.
Επίσης, μετά τις εκλογές θα ζητήσουμε από τα μέλη -ανεξαρτήτως παράταξης- των κοινοτικών συμβουλίων να μας δώσουν τις προτάσεις τους. Προτάσεις για την αύξηση της συμμετοχής των δημοτών σε επίπεδο γειτονιάς, για να αναπτυχθεί αυτό που λέμε ‘κοινωνία των πολιτών’. Πιστεύουμε βαθιά στη συμμετοχή του κόσμου και στην αποκέντρωση των δημοτικών δράσεων. Το σύνθημα ‘αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου’ θα ακουστεί πιο δυνατά. Και αυτή τη φορά θα έχει αντίκτυπο. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν οι δημοτικές κοινότητες ουσιαστικό ρόλο, πέρα από τα τυπικά όρια του νόμου, είναι να αναλάβουν την κινητοποίηση των δημοτών. Δουλειά τους δεν είναι να βγάζουν πιστοποιητικά, αυτό είναι δουλειά των υπηρεσιών. Πρέπει, όμως, να κάνουν τις επαφές με την κοινωνία των πολιτών και να της δίνουν χώρο δράσης. Οι λαϊκές συνελεύσεις, οι οποίες απέτυχαν στην πρώτη θητεία, θα επανέλθουν. Αυτή τη φορά με πιο συγκεκριμένη ατζέντα και θέματα που θα θέτει η κάθε γειτονιά. Δε θέλουμε αμέτοχους πολίτες. Πρέπει να στηθούν δομημένοι δίαυλοι επικοινωνίας όπου κάποιος θα μπορεί να μιλήσει και να ακουστεί, χωρίς να τον καπελώνουν. Αυτός είναι ο στόχος.
Η γνώση που αποκτήσαμε δεν αφορά μόνο στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε θετικές δράσεις. Αφορά και στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του ελληνικού δημοσίου. Η Λερναία Ύδρα της δημόσιας διοίκησης δεν παλεύεται εύκολα. Έχουμε ήδη ζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένους Ευρωπαϊκούς φορείς. Ζητάμε, όμως, και τη βοήθεια των Επιμελητηρίων για να μας δώσουν προτάσεις βελτίωσης διαδικασιών στις οποίες εμπλέκεται ο Δήμος. Σε πολλές από αυτές δεν αποδίδει καλά λόγω πολυνομίας, θεσμικών κωλυμάτων και επικαλύψεων με άλλους δημόσιους φορείς. Όταν τα επιμελητήρια μας δώσουν προτάσεις εύρυθμης λειτουργίας, θα αναζητήσουμε φορέα που θα βοηθήσει στην υλοποίησή τους. Ένας έμπειρος εξωτερικός συνεργάτης με γνώσεις δημόσιας διοίκησης θα συνδράμει στη δημιουργία καλύτερου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και άρα και του Δήμου μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη αυτονομία και ευχέρεια δράσης. Το ελληνικό κράτος διστάζει να μας τη δώσει αλλά θα τη διεκδικήσουμε. Με σοβαρό τρόπο αλλά μέχρι εκεί που δεν πάει…
Επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια γιατί σκεφτόμαστε και, κυρίως, γιατί δρούμε με αυτόν τον τρόπο. Επειδή είμαστε διαφορετικοί! Είμαστε προοδευτικοί και μεταρρυθμιστές. Στα αλήθεια, όμως, όχι στα ξύλινα… Και δεν χρειαζόμαστε ταμπέλες ιδεολογικής νομιμοφροσύνης για να το ισχυριστούμε. Υπάρχει μια τάση που λέει ότι όλοι οι υποψήφιοι είμαστε ίδιοι. Υπάρχει και το μάρκετινγκ που οι επαγγελματίες πολιτικοί χρησιμοποιούν την περίοδο των εκλογών. Παρουσιάζουν τα πάντα φτιασιδωμένα και με ωραίο περιτύλιγμα. Τελικά το περιτύλιγμα γίνεται το μήνυμά τους, συνήθως με σκοπό να ξεχάσουμε την (υποτιθέμενη) ‘δράση’ τους. Εμ δεν είναι όλα ίδια… Δεν είμαστε όλοι ούτε προοδευτικοί, ούτε μεταρρυθμιστές. Εμείς θεωρούμε τις δημόσιες θέσεις δανεικές, όχι μόνιμες. Κάποιοι από τα γεννοφάσκια τους είναι ενεργά κομματικά στελέχη και κάποιοι ενεργοί πολίτες. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά και κάθε φορά αποτυπώνεται στη δράση του καθενός. Τα κόμματα έχουν θεσμικό ρόλο να παίξουν. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως, όχι για να καπελώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι άλλο πράγμα να στηρίζουν πρωτοβουλίες από ανεξάρτητα σκεπτόμενους ανθρώπους και άλλο να επιβάλλουν το χρίσμα σε κάποιον που έχει ανδρωθεί στον κομματικό σωλήνα και τους έχει υποχρέωση.
Σας καλώ να φανταστείτε πως θα ήταν η πόλη αν δεν είχε αλλάξει τίποτα στις προηγούμενες εκλογές. Δεν μιλάω μόνο για τους συνειρμούς που ευλόγως έρχονται στον καθένα. Δεν μιλάω μόνο για τον κομματικό σκοταδισμό και νεποτισμό που για χρόνια ταλαιπώρησε την πόλη. Μιλάω και για τη διαφορετική αισθητική που αντιπροσωπεύουμε. Μιλάω για το χάος που μας χωρίζει από την οπτική της πολιτικής ως κομματικό αρχοντομπαρόκ. Η Θεσσαλονίκη διψάει για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Και έχει ήδη δείγματα γραφής για να κρίνει στην πράξη.
Το ταξίδι μας για την Ιθάκη που ξεκίνησε πριν από τριάμισι περίπου χρόνια, με την ψήφο σας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Ένα από τα βασικότερα είναι πως θα κολλήσουν κι άλλοι ανεξάρτητα σκεπτόμενοι άνθρωποι την ‘ψώρα’ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σας καλώ να πορευτούμε όλοι μαζί προς μια πιο αισιόδοξη και όμορφη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι είναι ακόμη μακρύ αλλά ο προορισμός αξίζει τον κόπο. Θα ανταμώσουμε σε μια άλλη πόλη, γιορτινή. Και η γιορτή θα είναι διαφορετική, καθημερινή και θα συμμετέχουμε σε αυτήν όλοι. Θα ‘διοργανωθεί’ στα τέλη Αυγούστου του 2019 όταν οι Θεσσαλονικείς θα είναι περήφανοι για την πόλη στην οποία ζουν.
Στις προηγούμενες εκλογές, αποφασίσατε να κάνετε ένα «πείραμα». Δώσατε στην Πρωτοβουλία και σε μένα προσωπικά μια οριακή εκλογική νίκη. Αναλάβαμε τη διοίκηση της πόλης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Πιστεύουμε ότι σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά. Όπως σας είπα, σε ορισμένους τομείς θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα. Περιμένουμε τώρα, να στείλετε την Κυριακή ένα ισχυρό μήνυμα ότι το «πείραμα» άξιζε τον κόπο. Ότι δεν σας απογοητεύσαμε όπως τόσες άλλες διοικήσεις. Ότι η προσπάθεια που έγινε έχει θετικό ισοζύγιο για την πόλη και ότι πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερο κέφι και δύναμη. Δεν υπάρχει για μας άλλο κίνητρο να συνεχίσουμε παρά μόνο η δική σας υποστήριξη και συμμετοχή. Τώρα έχουμε περισσότερη γνώση. Έχουμε περισσότερες φιλοδοξίες για τη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα προόδου. Με ενότητα και συνεννόηση. Στηρίξτε μας!»