Γιάννης Μπουτάρης 1 smallΟ Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Ενεργός πολίτης, με άποψη και έντονη παρουσία, ενδιαφέρον και αγωνία για την τύχη της πόλης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης (1992). Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Τώρα» το 2002. Το 2006 τέθηκε επικεφαλής του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος. Οι πολίτες αγκαλιάζουν το όραμά του για αλλαγή σελίδας στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις εκλογές του 2010 ο Γιάννης Μπουτάρης εκλέγεται Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με γνώμονα την ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέχθηκε Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της “Πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων” που έχει ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων από την κεντρική διοίκηση. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξελέγη μέσω ψηφοφορίας “Δήμαρχος του μήνα” τον Οκτώβριο του 2012, σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον ιστοτόπο citymayors.com, για τις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες που προώθησε σε ό,τι αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών. Για τον ίδιο λόγο η Task Force επέλεξε το Δήμο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους πέντε που θα λάβουν τεχνική βοήθεια για να μετεξελιχθούν σε πρότυπες διοικητικές δομές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και από το Ινστιτούτο Οίνου, όπου απέκτησε δίπλωμα Οινολόγου. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. (1969–1996) και στη συνέχεια πρόεδρος της εταιρίας «Κυρ Γιάννη Α.Ε.» με τα ομώνυμα κρασιά και οινοποιεία, στους ιδιόκτητους αμπελώνες Γιαννακοχωρίου και Αμυνταίου. Έχει μακροχρόνια και ενεργή δραστηριότητα ως Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. σε πολλές επαγγελματικές οργανώσεις όπως: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, A.R.E.V. (Ευρωπαϊκή ένωση οινοπαραγωγικών περιφερειών).

Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, μεταξύ άλλων: στην αστική εταιρία για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος “Αρκτούρος”, ως ιδρυτικό μέλος (1992), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ως ιδρυτικό μέλος (1987) και μέλος του Δ.Σ., στην “Επιτροπή Φύση 2000”, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος (2003- 2004).

Έχει βραβευθεί και λάβει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων «2003 Ευρωπαίος Ήρωας», από το διεθνούς κύρους περιοδικό ΤΙΜΕ, για το έργο του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και «Οινοποιός της χρονιάς 2003» από την Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.