Φίλες και φίλοι,
την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τη Διακήρυξη της Κίνησης “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”. Η φρεσκάδα, η τόλμη και η ριζοσπαστικότητα εκείνου του κειμένου αποτέλεσαν την έμπνευση για χιλιάδες ενεργούς δημότες της πόλης μας, που ένωσαν τη φωνή, την αγωνία και τους αγώνες τους με την “Πρωτοβουλία” για μια πόλη ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική για όλους.

Η πολιτική αντίληψη των ιδρυτών της “Πρωτοβουλίας”, πολυφωνική στην αφετηρία της, κοινή στην προγραμματική της έκφραση, σφράγισε καθοριστικά τη φυσιογνωμία της ως μιας πολιτικά αυτόνομης, ισχυρά μεταρρυθμιστικής, οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης παράταξης και συμπύκνωσε σε λίγες λέξεις οράματα και στόχους:
“…Χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε μια ρεαλιστική στρατηγική παρεμβάσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με την ευρύτερη περιοχή της, με οραματικά στοιχεία και τρεις βασικές, αδιαπραγμάτευτες αρχές: Σεβασμός στο περιβάλλον, ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης, έμφαση στην αισθητική και στην ποιότητα της ζωής μας…” (απόσπασμα από τη διακήρυξη: 7 Ιουλίου 2005, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Γ. Μπουτάρης, Π. Αβραμόπουλος, Α. Κουράκης, Λ. Ζαχαριάδης).
Το 2006 η πολύχρωμη και ανεξάρτητη “Πρωτοβουλία” κατέγραψε το ελπιδοφόρο ποσοστό του 15% και το 2010 στηριγμένη σε ένα ευρύτατο φάσμα πλειοψηφικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πέτυχε να ανατρέψει το μακρόχρονα εγκατεστημένο συντηρητικό, φαύλο και αναποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και να αναλάβει τα ηνία της πόλης.
Η Δημοτική Κίνηση “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και όσοι/ες την υπηρέτησαν και τη συνέδραμαν μέσα από τα συμβούλια, τις επιτροπές και τις άλλες δομές της, εθελοντικά και ανιδιοτελώς, με αδιάλειπτη παρουσία και δράση στην πόλη, από την ίδρυσή της το 2006 ως σήμερα
• διατήρησε την επαφή με τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές της μέσα από συγκεντρώσεις, ακτιβιστικές δράσεις, θεματικές εκδηλώσεις, καμπάνιες, συνελεύσεις κ.ά.,
• στήριξε την παράταξη και την κράτησε ζωντανή και ενεργή σε δύσκολες στιγμές της πορείας της,
• άσκησε αυστηρή αλλά εποικοδομητική κριτική στις παλαιότερες διοικήσεις, υπερασπιζόμενη τη χρηστή διοίκηση και τη νομιμότητα,
• συγκρότησε αξιόπιστες εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις πραγματοποίησε σωρεία παρεμβάσεων στο δημοτικό συμβούλιο και ανέδειξε πλήθος στελεχών,
• στήριξε την παρούσα διοίκηση αλλά και, όταν χρειάστηκε, διατύπωσε κριτικό λόγο σε επιλογές της και
• λειτούργησε χωρίς διακοπή με δημοκρατία, ανιδιοτέλεια και εξωστρέφεια χωρίς, βέβαια, να αποφύγει αδυναμίες, ελλείψεις και λάθη.
Η “Πρωτοβουλία”, διήνυσε ήδη δυόμισι χρόνια στο τιμόνι του δήμου. Πολλά έγιναν, η πόλη άρχισε να αλλάζει, καθώς άνοιξε τα παράθυρά της και μπήκε φρέσκος αέρας, άλλα τόσα μένει να γίνουν με προτεραιότητα την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη βελτίωση της προσφοράς υπηρεσιών στον δημότη σε έναν πιο λειτουργικό δήμο.
Μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 έχουμε μπροστά μας σχεδόν έναν χρόνο, μέσα στον οποίο η διοίκηση οφείλει να ολοκληρώσει τους στόχους αυτής της τετραετίας και θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.
Η “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, η πολύχρωμη και ανεξάρτητη παράταξη της κοινωνίας των πολιτών, με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη, καλεί τα παλιά και νεότερα μέλη της, τους φίλους και τους υποστηρικτές της, τους ενεργούς πολίτες της πόλης, πέρα από πολιτικές επιλογές και κομματικές εντάξεις, σε μια ριζική επανεκκίνηση το φθινόπωρο.
Με ενότητα, φαντασία και σχέδιο να προτείνουμε το όραμα και το ανανεωμένο πρόγραμμά μας στους δημότες της Θεσσαλονίκης και να τους ζητήσουμε μια νέα θητεία προκειμένου, με ορίζοντα το 2020, να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την αλλαγή της πόλης. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να βαδίσει τολμηρά στο μέλλον της και να χαράξει με αυτοπεποίθηση την ανοδική πορεία της σε σταθερό έδαφος και σε μακρά διάρκεια. Ο Γιάννης Μπουτάρης και η “Πρωτοβουλία” θα διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”