Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε με θλίψη το θάνατο της διακεκριμένης Ομότιμης Καθηγήτριας  του Τμήματος  Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μίκας Χαρίτου-Φατούρου. 
Η Μίκα Χαρίτου-Φατούρου υπήρξε η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, με ανεκτίμητη προσφaορά στην επιστήμη, την έρευνα   και την εκπαίδευση.
Οι δραστηριότητες και οι ενέργειές της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται σε μελέτες και βιβλία για την ψυχοθεραπεία ,τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών. Η κοινωνική μελέτη της για το «γίγνεσθαι βασανιστής» στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών του διαβόητου δικτατορικού ΕΑΤ-ΕΣΑ και αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών. Προ τριετίας  είχε ανακηρυχθεί και τιμηθεί ως «Γυναίκα επιστήμων του  2010».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τιμώντας τη μνήμη, τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και τη δημοκρατική παρουσία της στην πόλη εκφράζει  τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά της».