Την Πέμπτη 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης ο ετήσιος απολογισμός της διοίκησης για τα πεπραγμένα του 2012. Οι απολογισμοί, υποχρεωτικοί και εκ του νόμου, γίνονται προκειμένου οι διοικήσεις να παρουσιάζουν στους πολίτες το έργο τους, να λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους και να υφίστανται τον δημόσιο έλεγχο και την κριτική.

Η δημοτική κίνηση «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ουδέποτε μέχρι σήμερα ασχολήθηκε με τα ορφανά της ανατροπής του μακρόχρονα εγκατεστημένου συντηρητικού, φαύλου και αναποτελεσματικού σύστηματος διοίκησης το 2010. Είναι φυσικό, αντί της τεκμηριωμένης κριτικής, να φωνασκούν θορυβωδώς και να εξεμούν χολή. Έτσι ψωμίζονται, άλλωστε, και δικαιολογούν την όποια ιδιότητά τους. Δεν ασχολήθηκε επίσης με παραληρούντες wannabήδες, που η δικομανής και η αριθμομανής έξαψή τους “αποκαλύπτει” κάθε τόσο “σκάνδαλα” και “ατασθαλίες” της σημερινής διοίκησης του Δήμου.
Δεν περιμέναμε, όμως, από ένα κυβερνητικό κόμμα που οφείλει, κατά τεκμήριο, να είναι στοιχειωδώς σοβαρό, όπως η ΝΔ (Οργάνωση Θεσσαλονίκης), αλλά και από πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως ο υφυπουργός κ. Γκιουλέκας, να εκτεθούν τόσο άσκεπτα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των δημοτών της πόλης αλλά και των δικών τους ψηφοφόρων και επιδεικνύοντας εκτεταμένη απώλεια της αίσθησης του πραγματικού κόσμου, στην προσπάθειά τους να ασκήσουν αντιπολίτευση διά της απουσίας τους.
Έτσι, η παράταξη της ΝΔ αποχώρησε σύσσωμη από τη συζήτηση του απολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο, διότι φευ! “διαφωνεί –μεταξύ άλλων- με την οικονομική διαχείριση της διοίκησης Μπουτάρη». Και όμως, α) δεν παρουσίασε ούτε ένα τεκμήριο των ισχυρισμών της, β) η δική της οικονομική διαχείριση εκτίει βαρύτατες ποινές στη φυλακή και γ) το φθινόπωρο αναμένονται και άλλες δίκες στελεχών της.
Επιπλέον, ο κ. Γκιουλέκας -που εσχάτως «δοξάζεται κρυπτόμενος» από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου-, φωνασκεί μακρόθεν, ως επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, ότι «η Θεσσαλονίκη λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου”. Την ίδια στιγμή, ως υφυπουργός της κυβέρνησης, απολύει (!) αυτούς τους “φιλότιμους εργαζόμενους”.Εκτιμούμε ότι θα αργήσει πολύ να εμφανιστεί live στο δημαρχείο.
Τέλος, στην ομοβροντία των άσφαιρων πυρών προστέθηκαν και οι συστηματικά ασήμαντες δηλώσεις του κ. Σιμόπουλου, γενικού γραμματέα καταστροφής αρχαιοτήτων. Η αΜΕΤΡΟέπεια σε όλη της τη μικρότητα…

Αντί άλλου σχολιασμού στο θέμα της «αλαζονείας» και της «εικονικής πραγματικότητας», που καταλογίστηκε με ελαφρότητα στη διοίκηση Μπουτάρη, παραθέτουμε αυτολεξεί σημεία από τον αναρτημένο στο διαδίκτυο απολογισμό:

 “…Δεν διεκδικούμε τα εύσημα ότι τα κάνουμε όλα σωστά. Το 2012, λόγου χάρη, δεν προχωρήσαμε ικανοποιητικά το σχέδιό μας για την αποκέντρωση της δημοτικής εξουσίας στις δημοτικές κοινότητες και δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε, όσο θα θέλαμε, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον δημότη”.

“…Παρά την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής, οι διογκούμενες ανάγκες μάς υπερβαίνουν. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πετύχαμε, όταν, έστω και μια οικογένεια, έστω και ένας δημότης που έχει ανάγκη, δεν μπορεί να βρει κοινωνική προστασία σε κάποιαν από τις δημοτικές δομές”.

“…Πρόβλημα παραμένει το κυκλοφοριακό, τα διπλοπαρκαρισμένα και η συμπεριφορά των μηχανοκίνητων δικύκλων….

“…Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα στις υποδομές για τη στάθμευση των οχημάτων ή και στους ποδηλατοδρόμους…

Είναι αυτονόητο ότι η «Πρωτοβουλία» δεν θεωρεί εαυτήν πέραν κριτικής. Όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η σκληρή κριτική που ασκήθηκε στη διοίκηση Μπουτάρη από τις παρατάξεις της αριστεράς, δεν απέστη του πολιτικού πολιτισμού και του ήθους των εκπροσώπων της, συνοδεύτηκε από προτάσεις και δεν εκτράπηκε σε άναρθρες κραυγές.

Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», που συμπλήρωσε πρόσφατα 8 χρόνια από την ίδρυσή της, δεν καβάλησε κανένα καλάμι ούτε και έχει φαντασιώσεις μεγαλείου. Γι’ αυτό δεν ισχυρίζεται πουθενά ότι τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της αρκούν και συνιστούν ολοκληρωμένο έργο. Από το φθινόπωρο θα προτείνει το ανανεωμένο σχέδιό της για συζήτηση στους δημότες της Θεσσαλονίκης και θα τους ζητήσει μια νέα θητεία προκειμένου, με ορίζοντα το 2020, να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της για την αλλαγή της πόλης. Ο Γιάννης Μπουτάρης και η “Πρωτοβουλία” θα διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Δημοτική Κίνηση
«Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»