Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση τριών σημαντικών αστικών παρεμβάσεων, με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», που υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», καθηγητής Παρασκευάς Σαββαΐδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου και του Αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του νέου υποέργου «Αναβάθμιση του θαλασσίου μετώπου Θεσσαλονίκης και σύνδεσή του με τα αστικά δίκτυα μεταφορών, την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό και τα πολυτροπικά συγκοινωνιακά κέντρα» προβλέπεται η υλοποίηση των εξής τριών έργων:

  • «Κατασκευή της Πλατείας Διοικητηρίου, με πρόβλεψη κατασκευής πολυτροπικού συγκοινωνιακού κέντρου».
  • «Ανάπλαση της περιοχής Ευαγγελιστρίας και ακτινική σύνδεση του θαλασσίου μετώπου με την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (Α/Κ Κ8)».
  • «Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βασ. Γεωργίου στη θέση του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με κατασκευή Πλατείας Δημαρχείου».
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργα μεγάλης σημασίας για την πόλη τα οποία αναλαμβάνει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», μια τεχνική εταιρία με αποδεδειγμένα πολύ μεγάλη εμπειρία σε έργα, η οποία διαθέτει πολύ καλό προσωπικό. Επιπλέον σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», καθηγητής Παρασκευάς Σαββαΐδης δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου είναι ένα καλό παράδειγμα όπου θεσμικοί φορείς συνεργάζονται για το καλό της πόλης και ότι  η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα ενεργοποιήσει το δυναμικό της προκειμένου τα έργα που συμπεριλαμβάνονται να αξιολογηθούν και να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες αναλόγως πάντα και της χρηματοδότησης που προβλέπεται γι’ αυτά.  Ειδικότερα, για την κατασκευή της πλατείας Διοικητηρίου τόνισε ότι είναι σημαντικό τόσο το να αποδοθεί προς χρήση στους δημότες όσο και να αναδειχθούν οι αρχαιότητές της. Σχετικά με την ανάπλαση της περιοχής Ευαγγελίστριας, σημείωσε ότι προβλέπεται να υπάρχει σύνδεση με την περιφερειακή Θεσσαλονίκης, πράγμα που θα δώσει μια κυκλοφοριακή ανάσα, πέρα από τη γενικότερη αναβάθμιση του χώρου. Τέλος, χαρακτήρισε την κατασκευή πλατείας Δημαρχείου έργο πρώιμο το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμο.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος αναφέρθηκε σε κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ, που υπέγραψε (χθες, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013), για τη χρηματοδότηση μελέτης κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου, που αποτελεί και το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ακόμη, υποστήριξε ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων στηρίζει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το συγκεκριμένο μνημόνιο και κατέληξε:
«Η πολιτική διεξάγεται με συγκρούσεις αλλά διεξάγεται και με συναινέσεις. Μια τέτοια συναίνεση απολαμβάνουμε σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την “Εγνατία Οδό Α.Ε.”».