Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση-σκούπα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, στην 4η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε διαμερίσματα των οδών Ευζώνων 44, Θ. Χαρίση 6 και Περδίκα 21, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών δημοτών και αναφορών των εποπτών Καθαριότητας, ως ειδικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πειρατείας των μπλε κάδων, της καθαριότητας και ευταξίας οικιών και κοινόχρηστων χώρων που μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες αποθήκευσης και παράνομης διαμονής.
Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία Εισαγγελικής Αρχής συμμετείχαν κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Τμήμα Καθαριότητας (Γραφείο Καθαριότητας της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και του Γραφείου Ογκωδών) και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκειά της διενεργήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ έλεγχος στοιχείων και έρευνες σε τέσσερα διαμερίσματα, όπου διέμεναν Ρομά (Βουλγαρικής καταγωγής) και στα οποία είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και τροχήλατες ιδιοκατασκευές –τα γνωστά καροτσάκια γεμάτα με αντικείμενα και υλικά από τις περισυλλογές.
Επιπλέον, οι αλλοδαποί είχαν σταθμεύσει επτά Ι.Χ αυτοκίνητα στις παρακείμενες οδούς, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικούς χώρους γεμάτα από μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί). Τα οχήματα που παρέμεναν ακινητοποιημένα και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης απομακρύνθηκαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Σε όλους τους χώρους εντός, εκτός και περιμετρικά διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης με έντονη δυσοσμία αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Μετά τις διαδικασίες ελέγχου από την ΕΛΑΣ συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα (12 άντρες-8 γυναίκες), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις Υγειονομικού Κανονισμού και Υγειονομικών Διατάξεων και αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Το συνεργείο Καθαριότητας με 14 άτομα της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων προχώρησε σε γενική καθαριότητα των χώρων και απομάκρυνση όλων των υλικών από τα διαμερίσματα και τα οχήματα με πέντε δορυφορικά μικρά φορτηγά. Τα υλικά καταστράφηκαν στο σπαστήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας περίπου τόνος ανακυκλώσιμων υλικών θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.
«Με την πρώτη αυτή επέμβαση δόθηκε το μήνυμα ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που συσσωρευτικά δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στην λειτουργία αλλά και την εικόνα της πόλης. Με την σαφή κατεύθυνση από το Δήμαρχο είναι άμεσος ο στόχος και επιδίωξη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, να πάψουν να υπάρχουν στην πόλη μας αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες περιφερόμενων ανθρώπων που αφαιρούν τα υλικά από τους κάδους ανακύκλωσης, τα συσσωρεύουν σε διάφορους χώρους με τις απαράδεκτες συνθήκες, όπως μαρτυρούν οι εικόνες που αντικρίσαμε»,
δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Θανάσης Παππάς και συμπλήρωσε:
«Η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών εις βάρος του Δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπιστεί συντεταγμένα και οργανωμένα με τις κρατικές υπηρεσίες, τις οποίες ευχαριστούμε για την αγαστή συνεργασία, με τελικό αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, την αποκατάσταση της καθαριότητας, την απόδοση, την απελευθέρωση των καταλυμένων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και την αποκατάσταση παντού στην πόλη της ευταξίας».