Αρχίζει  την 1ηΦεβρουαρίου 2014 η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου «STORM-Ανάπτυξη Υπηρεσιών Έξυπνων Πόλεων μέσω τεχνολογιών CLOUD»,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ICTPolicy Support Programme. Την αποδοχή της χρηματοδότησης και των όρων έγκρισης,  ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης τακτικής συνεδρίασής του.

Ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης για το Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 195.200 €, εκ των οποίων το 50% είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το ποσό των 97.600 €, ενώ το υπόλοιπο 50% που είναι 97.600 € αφορά ίδια συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος της απασχόλησης υπαλλήλων των υπηρεσιών του, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε: «Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών μέσω υπερτοπικών υπολογιστικών συστημάτων νεφοϋπολογιστικής (cloud) στους τομείς της καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, ποιότητας ζωής,  ψηφιακής διακυβέρνησης,  ευφυών δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 3.804.000 €, αποτελεί  ένα πιλοτικό έργο διάρκειας 36 μηνών, που θα υλοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με διάρκεια 12 μηνών έκαστη και με ημερομηνία έναρξης την 1 Φεβρουαρίου 2014. Θα υλοποιηθεί παράλληλα σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις (Θεσσαλονίκη-Ελλάδα, Μάντσεστερ–Μ. Βρετανία, Βαγιαδολίδ-Ισπανία και Αγκουέδα–Πορτογαλία) σε επίπεδο Δήμων καθώς και από τις εξής εταιρείες/οργανισμούς/φορείς:


  • Ariadna Servicios Informaticos – Ισπανία (επικεφαλής εταίρος-συντονιστής)
  • Hewlett Packard Italiana SRL – Ιταλία
  • European Dynamics Advanced Systems of Telecommunications Informatics and Telematics SA Ελλάδα
  • Research, Technology Development and Innovation, S.l. Ισπανία
  • Alfamicro-Sistemas de Computadores, LDA – Πορτογαλία
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – URENIO, Ελλάδα.