Τον νέο Πρόεδρο, καθώς και τους Αντιπρόεδρο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα δημοτική περίοδο εξέλεξαν τα μέλη του σώματος στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης,  η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 (πρώτη Κυριακή της νέας περιόδου, όπως ορίζει ο νόμος) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, συγκλήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του πλειοψηφούντος Δημοτικού Συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού (“Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”) Παναγιώτη Αβραμόπουλου προς τα νέα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν συνολικά  48 και εξελέγησαν στο νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου:

  • Πρόεδρος (από την πλειοψηφία) με ψήφους 43 υπέρ, δύο άκυρα, τρία λευκά

o Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

  • Αντιπρόεδρος (από τη μείζονα αντιπολίτευση) με ψήφους 44 υπέρ, δύο άκυρα, δύο λευκά  ο Δημήτρης Κούβελας.
  • Γραμματέας (από την ελάσσονα αντιπολίτευση) με ψήφους 44 υπέρ, δύο άκυρα, δύο λευκά η Γλυκερία Καλφακάκου.

Κατά την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος του οποίου η θητεία ανανεώθηκε με την επανεκλογή του στο αξίωμα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τα μέλη του σώματος για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και σημείωσε:

“Ευχαριστώ τον καθένα σας ξεχωριστά,  για την μεγάλη τιμή που κάνατε προς το πρόσωπο μου.  Είμαστε μέρος αυτού που συντελείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Και αναφέρομαι στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.  Tο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανοιχτός θεσμός στην πόλη και στους πολίτες. Το κατοχυρώσαμε αυτό. Πιστεύω βαθύτατα στους ανοιχτούς θεσμούς γιατί θεωρώ ότι στις κρίσιμες και δύσκολες στιγμές οι θεσμοί είναι αυτοί που στηρίζουν τους πολίτες και λύνουν προβλήματα. Θέλω να τονίσω από την αρχή ότι θα είμαστε πιστοί στις δικές σας εντολές να συντελεστεί εδώ η ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Αυτό είναι σαφές. Διότι εδώ δοκιμάζονται οι απόψεις, οι θέσεις και τα επιχειρήματα, εδώ δοκιμάζονται οι προτάσεις της Διοίκησης και εδώ δοκιμάζονται οι δικές σας θέσεις.  Υπό την έννοια αυτή θα είμαστε ανοιχτοί γιατί θεωρώ ότι μόνο έτσι προχωρούν τα πράγματα μπροστά. Ανεκτά όμως δεν θα γίνουν θέματα μισαλλοδοξίας, φυλετικού μίσους, απόψεις, γνώμες και ιδεολογικές θέσεις οι οποίες έχουν ένα φονικό χαρακτήρα. Αυτά, το τονίζω, δεκτά δεν θα γίνουν.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουμε με βαθιά πίστη στην ουσία της Δημοκρατίας”.

Από τη μεριά τους τόσο ο Δημήτρης Κούβελας, όσο και η Γλυκερία Καλφακάκου ευχαρίστησαν τους συναδέλφους τους οι οποίοι τους τίμησαν με την ψήφο τους, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Προέδρου Παναγιώτη Αβραμόπουλου καθώς και τη βεβαιότητα για ουσιαστική συμμετοχή στις διαδικασίες και για τον δέοντα ρόλο του Προεδρείου           Στην άψογη και κόσμια συνεργατική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των σημερινών δημαιρεσιών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης επισημαίνοντας ότι, αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρείται σε όλες τις συνεδριάσεις πέραν των διαφορετικών αντιλήψεων και πάντα για το καλό της πόλης.

Επιπλέον δήλωσε:  «ο Δήμος έχει ενδιαφέρον και συμφέρον αλλά και νομιμοποιείται να ασχολείται με όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη ακόμα και όταν αυτά δεν άπτονται  αρμοδιότητάς του και ως προς αυτό θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης  διεκδικώντας όσα μας αφορούν άμεσα”.