Νέα μεγάλης έκτασης επιχείρηση – «σκούπα» του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο εφαρμογής του ειδικού προγράμματος καθαρισμού και ευταξίας στους δρόμους, τα κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, ξεκίνησε χθες, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, σε τριώροφο κτίριο στην οδό Θεαγένους Χαρίση 28, στην 4ηΔημοτική Κοινότητα.
Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Εισαγγελικής Αρχής    -κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από καταγγελίες δημοτών- συμμετείχαν κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν, εντός των διαμερισμάτων του κτιρίου στα οποία διέμεναν ημεδαποί δημότες, αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών και πλήθος άλλων αντικειμένων. Επιπλέον στους υπαίθριους χώρους πέριξ της οικίας εντοπίστηκαν τροχήλατες ιδιοκατασκευές -τα γνωστά καροτσάκια- καθώς επίσης και άλλες ποσότητες ανακυκλώσιμων και απορριμμάτων. Όπως προέκυψε η οικία είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων ήταν απαράδεκτες, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Ειδικό δωδεκαμελές συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεπικουρούμενο από πέντε φορτηγά αυτοκίνητα προχώρησε στη γενική καθαριότητα των χώρων και στην απομάκρυνση όλων των υλικών. Στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση των ανακυκλώσιμων υλικών προκειμένου να οδηγηθούν προς ανακύκλωση, ενώ τα υπόλοιπα υλικά -συνολικά 6,8 τόνοι- καταστράφηκαν στο σπαστήρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνουν γενικούς καθαρισμούς και επεμβάσεις ευταξίας θα συνεχιστούν μέσα από το ειδικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Θανάσης Παππάς και πρόσθεσε:
«Υπάρχει σαφής κατεύθυνση και είναι άμεσος ο στόχος ώστε συντονισμένα με την ΕΛ.ΑΣ. και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να αντιμετωπίσουμε τόσο το ζήτημα της πειρατείας του μπλε κάδου με τα γνωστά αποτελέσματα όσο και των άλλων χώρων σε όλη την πόλη, που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης, η ευταξία στην πόλη, η προστασία της δημόσιας υγείας και η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων στους δημότες».

Φωτογραφίες από την επιχείρηση στο τριώροφο κτίριο στην οδό Θεαγένους Χαρίση στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.