Τους εργαζομένους του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας, καθώς, όπως είπε, με την αφοσίωσή τους άλλαξε ουσιαστικά το σκηνικό της πόλης, ευχαρίστησε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπούταρης, κατά τη διάρκεια ημερίδας, με στόχο την  ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECT» του δήμου.

«Η απάντηση η δική μου σε όσους λένε ότι η πόλη είναι βρώμικη, είναι ότι στο θέμα της καθαριότητας συμμετέχουν τόσο αυτοί που παράγουν όσο και εκείνοι που μαζεύουν τα απορρίμματα. Αν αυτές οι δύο πλευρές δεν συνεργαστούν, δεν θα δούμε ποτέ την πόλη εντελώς καθαρή. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να διαχειριστούμε τα απόβλητα της πόλης, έτσι ώστε η δουλειά μας να έχει σοβαρό αποτέλεσμα και να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του κόστους προς όφελος του πολίτη», είπε ο κ. Μπουτάρης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας παρουσιάστηκε η διαδικασία ανακύκλωσης, από την αρχή μέχρι το τέλος της αποκομιδής, που περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή, τον τρόπο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, την τοποθέτηση στο σωστό κάδο κατά τις ημέρες αποκομιδής, καθώς και  η διαδικασία διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. 
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας στη συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των απορριμμάτων, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επεξεργασίας τους και στην ανάγκη για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης. Επίσης αναφέρθηκε στις κυριότερες δράσεις του δήμου, που σχετίζονται με την ανακύκλωση, όπως τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών, ηλεκτρολογικού υλικού, γυάλινων συσκευασιών, κομποστοποίησης καθώς και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Πράσινο Σημείο», σε συνεργασία και με τις δημοτικές κοινότητες.
Από την πλευρά του το μέλος της  ομάδας ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Βασίλης Χατζικοτίδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, για να καθιερωθεί η ανακύκλωση  στη συνείδηση της πολιτείας και των πολιτών.
Ο υπεύθυνος έργων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Ιωάννης Κουτσουράκης, εστίασε στην ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας ενώ ο χημικός Τροφίμων, Δρ Δημήτριος Χρυσαφίδης, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης. 
Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την ενημέρωση των δημοτών στις ορθές καθημερινές πρακτικές  για την ανακύκλωση, με χρήση αντιπροσωπευτικών συσκευασιών – υλικών.

Πηγή: egnatiapost.gr