Μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, μαζί με εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς και μέλη του Σωματείου Τέχνης Μορφογένεσις, συμμετείχαν στην επιχείρηση ήπιου εθελοντικού καθαρισμού (χωρίς μηχανικά μέσα) στην παραλία του Κελλάριου όρμου που διοργάνωσε χθες Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 για πέμπτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις ενεργές δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος για την προστασία της θάλασσας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία φύλακα αρχαιοτήτων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, παρουσία του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνου Ζέρβα και εκπροσώπων του Κολλεγίου Ανατόλια και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA). Επιπλέον κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος.
Τη σημασία της ευρύτερης περιοχής του Κελλάριου Όρμου (ακτή Σοφούλη) η οποία αποτελεί έναν εξαιρετικό φυσικό θαλάσσιο όρμο, με μοναδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που ταυτίζεται με το λιμένα “Κελλάριον” των βυζαντινών χρόνων, επισήμανε για ακόμη μια φορά ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές για το ενδιαφέρον και τη συμβολή τους στη φετινή δράση καθαρισμού της περιοχής. Επιπλέον σημείωσε ότι η εικόνα του Θερμαϊκού και του Κελλάριου όρμου αποτελεί δείγμα του πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πρόσθεσε:
«Επανερχόμαστε στο ίδιο σημείο για να εξασφαλίσουμε την καλή του εικόνα και είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η νέα γενιά μαθαίνει να αγαπά και να φροντίζει την πόλη μας, διαμορφώνοντας έτσι μια ευρύτερη περιβαλλονική συνείδηση τόσο για το αστικό όσο και για το παράκτιο περιβάλλον»
Παρών στη διάρκεια της δράσης ήταν ο Αμερικανός Πρόξενος R. Sanders ο οποίος δήλωσε:
«Είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να διατηρήσουμε όμορφες την παραλία και τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης. Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ ξεχωριστή γιατί συμμετέχουμε εθελοντικά με τους μαθητές του Ανατόλια, με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, και δίνουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο φυσικό πλούτο».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου Αντιπροέδρος Operations and Planning του Κολλεγίου Ανατόλια δήλωσε:
«Ο εθελοντισμός και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου μας, που έχει καθιερώσει πλειάδα αντίστοιχων πρωτοβουλιών με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του οργανισμού μας. Οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε δράσεις όπως η σημερινή, για να εμφυσήσουμε στους μικρούς μαθητές την αγάπη για το περιβάλλον και για να κατανοήσουν ότι η προστασία του απαιτεί συνεχή και συνεπή προσπάθεια».