Περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στους «Κήπους του Πασά» θα πραγματοποιήσουν οι εθελοντές του τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2013. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί συνέχεια των δράσεων του τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ με τον τίτλο «Είμαι Πολίτης και Όχι απλά Κάτοικος» σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος της πόλης οι δράσεις του οποίου υλοποιούνται τα τελευταία τρία περίπου χρόνια  και έχει στόχο να διδάξει σε νέους εθελοντές αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους  την  έννοια  της πόλης-πολίτης και να τονίσει τη  σημασία της σύμπραξης ανθρώπων  και τη δράση τους για το κοινό καλό.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Είμαι Πολίτης και Όχι απλά Κάτοικος» του τμήματος Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε ότι: «αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην πολιτική της διοίκησης μας για την καλλιέργεια μιας διαφορετικής νοοτροπίας στην αντίληψη των δημοτών για τον δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον.»
Και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι να πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο τέτοιες δράσεις από εθελοντές ή  εθελοντικές ομάδες που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα μιας γωνιάς στην πόλη μας».
Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα τα πεδία δράσης του ήταν :
·        Παρατηρητήριο αστικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει      Δράσεις ατομικής πρωτοβουλίας  νέων όπως καταγραφή κατάστασης των δενδροδόχων σε 50 κεντρικούς άξονες της 1ης Δημοτικής Κοινότητας (Ιούλιος-Αύγουστος 2011, κ.ά.) και  Μαζικές δράσεις νέων εθελοντών όπως επισήμανση των κενών, καλυμμένων δενδροδόχων και των κομμένων δένδρων σε κεντρικές οδούς της 1ης Δημοτικής Κοινότητας (Σεπτέμβριος 2011), δενδροφύτευση (Νοέμβριος 2011) και στη συνέχεια μέχρι σήμερα κοπή ζιζανίων, Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την ανάπλαση οδών Φιλικής Εταιρείας και Χρ. Σμύρνης, Υιοθεσία δένδρων και Δενδροφύτευση (Απρίλιος 2013), κ.ά.
·        Δράσεις ενημέρωσης για υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας.
·        Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση  http://www.ymca.gr/?content=page&page_id=81