Εγκαινιάστηκε χθες Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάση Παππά το ειδικό περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της 78ης ΔΕΘ όπου φιλοξενούνται πρωτότυπες δράσεις και το κοινό ενημερώνεται για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την καθαριότητα στην πόλη.

Το ζήτημα της ανακύκλωσης στο πλαίσιο των πολιτικών για την καθαριότητα και το περιβάλλον απασχόλησε εξαρχής ως βασικό μέλημα τη Διοίκηση του Δήμου, ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της συλλογής και διαχείρισης των ανακυκλούμενων υλικών.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση των εργαζομένων στις πρωτοβουλίες και το σχεδιασμό της Διοίκησης σημειώνοντας ότι ο καλύτερος συντονισμός και η οργάνωση των υπηρεσιών συνέβαλλαν ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συγκεντρώνει πλέον ετησίως περισσότερους από 1500 τόνους ανακυκλούμενων υλικών σε σχέση με τους 350 τόνους που συγκέντρωνε παλαιότερα. Επιπλέον προανήγγειλε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον ΟΣΕ για τη μεταφορά των ανακυκλούμενων υλικών και υπογράμμισε τις δράσεις και τις προσπάθειες των εθελοντών του Δήμου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση και την καθαριότητα.
Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς ανέφερε ότι η παρουσία του ειδικού περιπτέρου του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση υποδηλώνει αφενός ότι η ανακύκλωση είναι ένα συστατικό στοιχείο των πολιτικών για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων και αφετέρου ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες οι οποίες έχουν οικονομικό αντίκρισμα αλλά και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Επίσης ανέφερε ότι με την καλύτερη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων εξοικονομούνται σημαντικά ποσά για το Δήμο Θεσσαλονίκης και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της ανακύκλωσης (γυαλί, τηγανέλαια, οργανικά υλικά κ.λπ.).
Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με το Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Α.Α. Γιάννης Ραζής σημειώνοντας ότι σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή οικονομική συγκυρία, η ανακύκλωση αποτελεί μία από τις ελάχιστες πρακτικές εφαρμογές που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς κόστος διασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Στόχος των ενημερωτικών δράσεων που θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που επιτυγχάνονται με την ενεργή συμμετοχή τους στα προγράμματα ανακύκλωσης, παράλληλα με την παρουσίαση όλων των προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης και των αποτελεσμάτων τους.
Στο ειδικό περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται η παρουσίαση όλου του θεματικού έργου με διανομή ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού, ενημέρωση των επισκεπτών για τα προγράμματα αλλά επίσης και χρήση  οπτικοακουστικών μέσων όπου θα παρουσιάζονται σχετικά video για την ανακύκλωση. Ειδικότερα, διοργανώνονται ενημερωτικά παιχνίδια του «Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης», ενώ μικροί και μεγάλοι δημότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων θα κερδίζουν συμβολικά δώρα.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές-προωθητικές ενέργειες για την ανακύκλωση συσκευασιών και γυαλιού, την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και την ορθή χρήση του μπλε κάδου.