Απόσπασμα από την ομιλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατά την παρουσίαση του απολογισμού της τριετούς θητείας της «Πρωτοβουλίας» στο δήμο Θεσσαλονίκης:

«Αν, λοιπόν, έπρεπε να χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις αυτή τη θητεία, θα την χαρακτήριζα «θητεία υποδομής», όπως λέμε «βάλαμε τα θεμέλια». Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια.

Αυτήν την άθλια κατάσταση που βρήκαμε, με τα τρομερά προβλήματα και τις απίστευτες δυσλειτουργίες, καταφέραμε να την αναστρέψουμε, παρότι έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Και αφού το πετύχαμε αυτό, πετύχαμε δηλαδή να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του, εφαρμόσαμε πολιτικές δημιουργικές και αναπτυξιακές. Αυτά τα τριάμισι χρόνια της πρώτης «καλλικρατικής» δημοτικής περιόδου, λοιπόν, θέσαμε τα θεμέλια για έναν σύγχρονο δήμο. Έναν δήμο που, όχι μόνον μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη αποτελεσματικά, αλλά και να οδηγήσει την πόλη έξω από την κρίση, σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Σας θυμίζω ότι, όταν το 2010 διεκδικούσαμε τον Δήμο, μιλούσαμε για την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να πάρει μια ανάσα ζωής, να γυρίσει σελίδα. Αυτή η θητεία, λοιπόν, όπως την αξιολογούμε εμείς, συνοψίζει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια. Αλλά, ταυτόχρονα, και μια προσπάθεια για μια νέα εποχή στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στα αυτοδιοικητικά πράγματα: μακριά από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, με μεταρρυθμιστική ματιά, με αυτοδιοικητικά κριτήρια». 
Ο Δήμαρχος και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» κλείνοντας την παρουσίαση του απολογισμού, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σας καλούμε να μας δώσετε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σ’ αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή σας μπορούμε να πάμε ακόμη πιο πέρα αυτό που ξεκινήσαμε σ’ αυτήν την θητεία. Σας καλούμε να πείτε ένα οριστικό «όχι» στο γκρίζο παρελθόν, στην ξεπερασμένη νοοτροπία που τόσο στοίχισε στην πόλη και στους ανθρώπους της. Δώσαμε ανάσα στη Θεσσαλονίκη, κι ας μην κάναμε όλα όσα είχαμε κατά νου. Η πόλη πάντως ανάσανε. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ανασαίνει ελεύθερα, να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, να έχει προοπτικές και μέλλον».


Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον απολογισμό της Διοίκησης του Δήμου: http://prv2014thess.gr/apo.pdf